Tarinamme

Koparan porotila on vuonna 2002 perustettu perheyritys. Jo sukupolvien ajan poronhoito on ollut merkisttävässä osassa Kiiskisen perheen elämää. Porotila yhdistää perinteisen poroelinkeinon sekä matkailun. Koparan porotila ei ole vain paikka, vaan sen toiminta yltää koko Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja yli, jossa porot kulkevat ja elävät vapaana.

orig_image-31439.jpg

Porot ovat erottamaton osa Lapin luontoa. Porotalous ja porojen hoito - siinä muodossa kuin se nykyisin tunnetaan - on vähintään 500 vuotta vanha elinkeino. Kanto- ja vetoeläimenä poroja on tiettävästi käytetty jo ajanlaskumme alusta alkaen. Poro on erittäin kiltti, nöyrä ja tottelevainen eläin, kunhan sen saa vain ensin oppimaan! Ja tämä homma vaatiikin jo taitoa.

orig_image-31530.jpg

Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 200 000 poroa ja Lapissa n. 5000 poron omistajaa. Koparassa voit tavata poromiehet Anssi ja Ari Kiiskisen, jotka hoitavat porotokkiaan vanhojen perinteiden ja pohjoisen luonnonrytmin mukaan. He myös kouluttavat itse kaikki ajoporonsa.

orig_image-31531.jpg

Porotila Kopara kertoo pohjoisesta poronhoito-kulttuurista ja tekee tunnetuksi paikallista perinnettä tuhansille vieraille ympäri maailman. Tärkeintä on säilyttää  ja mahdollistaa paikallinen poronhoito-kulttuuri ja perinne tuleville sukupolville.

orig_image-31537.jpg

Poronhoito on Anssin ja Arin verenperintö. Ammatissa, joka on enemmänkin elämäntapa, viehättää luonnon läheisyys, työskentely eläinten kanssa ja vapaus. Vuodenajat ja poron elämänrytmi rytmittää myös poromiehen elämää ja tarjoaa uniikin ympäristön tehdä töitä ja hengittää raikasta ilmaa.

orig_image-31539.jpg

Anssi isännöi Koparaa setänsä Arin kanssa ja toimii safareilla oppaana sekä kertoilee tarinoita poroista. Iso osa vuodesta Anssilla kuluu poronhoitotöiden parissa, joten usein Anssin löytää helpommin kairasta kuin Koparasta, jos vain pysyy jäljillä. Ari on Koparan kokeneempi isäntä. Ari on innostunut myös käsitöistä ja on ehtinyt valmistaa monet nutukkaat, peskit ja kahvipussit. Ari vastaa Koparan ajoporojen koulutuksesta ja toimii tietysti myös oppaana porosafareilla.

orig_image-31541.jpg

Tilan nuorempia isäntiä ovat Anssin pojat Santeri ja Pietu. Pojat osallistuvat porojen ruokintaan, vasojen merkintään ja asiakastyöhön. Jokaisella poromiehellä on oma poromerkki, jolla omat porot merkitään. Pojat ovatkin opetelleet ahkerasti korvamerkkien tekoa, jokaisen kun on merkattava omat vasansa. 

orig_image-31544.jpg

Santerin korvamerkki: Vasen poikki ja halki, hanka päällä, pykälä alla. Oikea poikki ja halki, hanka päällä, pykälä alla.

Pietun korvamerkki: Vasen tolpalla. Oikean päällä hanka.

orig_image-31561.jpg

Lisäksi tilalla työskentelee liuta muita paikallisia poromiehiä ja –naisia tarjoten vieraille uniikkeja luontoelämyksiä pororaidossa ja kairassa.

orig_image-31562.jpg

 
orig_image-31564.jpg